جراحی ماستکتومی
ماستکتومی یک روش جراحی می باشد که شامل برداشتن برخی یا تمام بافت سینه فرد میشود. این جراحی ممکن است برای درمان سرطان سینه یا در برخی موارد برای کنترل رشد بافت پستان استفاده شود.
سرطان سینه شکل گیری تومور جدید است که با تکثیر کنترل نشده سلول هایی که هر یک از گروه های سلولی تشکیل دهنده سینه را تشکیل می دهند، مانند غدد پستانی که سینه را تشکیل می دهند، مجاری شیری که تا نوک پستان امتداد می یابند و قسمت همبند ایجاد می شود. بافت اطراف این بافت ها و همچنین عروق خونی و لنفاوی است.
در این مقاله در مورد جراحی ماستکتومی در سرطان سینه صحبت خواهیم کرد .
ماستکتومی چگونه انجام می شود؟
جراحی ماستکتومی معمولاً تحت بیهوشی انجام می شود. پزشک شما بخشی یا تمام بافت سینه را در طول جراحی برمی دارد. در طول این روش، پزشک هنگام برداشتن بافت سینه مراقب خواهد بود و سعی می کند به بافت های دیگر آسیب نرساند. در برخی موارد، نوک سینه یا استخوان سینه نیز ممکن است در طی جراحی برداشته شود.
جراحی ماستکتومی پس از معاینه توسط پزشک برنامه ریزی می شود و مدت زمان جراحی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. پس از جراحی، پزشک اطلاعاتی را در مورد اینکه در دوره بعدی به چه مواردی باید توجه کنید و به چه نوع درمانی نیاز دارید، به شما می دهد. پس از برداشتن بافت سینه، پزشک ممکن است گزینه تعویض سینه یا سایر مداخلات جراحی را نیز به شما بدهد.
روند بهبودی پس از ماستکتومی چقدر است؟
روند بهبودی پس از ماستکتومی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و در برخی موارد ممکن است در طی این فرآیند درد یا تورم ایجاد شود. بنابراین، پزشک شما به وضوح به شما توضیح می دهد که پس از جراحی به چه مواردی توجه کنید و به چه نوع درمانی نیاز دارید. معمولاً روند بهبودی پس از ماستکتومی در عرض چند هفته کامل می شود و فرد می تواند به فعالیت های عادی خود بازگردد. با این حال، در برخی موارد، ممکن است به دوره نقاهت طولانیتری نیاز باشد و رعایت توصیههای پزشک در این زمینه ضروری است.
جراحی ماستکتومی چگونه انجام می شود؟
جراحی ماستکتومی یک مداخله جراحی است که به معنای برداشتن بخشی یا تمام بافت پستان است. این جراحی معمولاً تحت بیهوشی انجام می شود و پزشک در هنگام برداشتن بافت سینه در حین جراحی با دقت عمل می کند. در طول جراحی، پزشک برشی برای برداشتن بافت سینه ایجاد می کند و از طریق این برش بافت سینه برداشته می شود.
جراحی ماستکتومی پس از معاینه توسط پزشک برنامه ریزی می شود و مدت زمان جراحی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. پس از جراحی، پزشک اطلاعاتی را در مورد اینکه در دوره بعدی به چه مواردی باید توجه کنید و به چه نوع درمانی نیاز دارید، به شما می دهد. پس از برداشتن بافت سینه، پزشک ممکن است گزینه تعویض سینه یا سایر مداخلات جراحی را نیز به شما بدهد.
روش های جراحی در سرطان پستان
در درمان جراحی سرطان سینه، بسته به شرایط بیمار؛ جراحی حفظ پستان (برداشتن تنها ناحیه سرطانی پستان سرطانی) و ماستکتومی (برداشتن کل پستان سرطانی) به عنوان روش های جراحی قابل انجام است.
ماستکتومی چیست؟
جراحی ماستکتومی یا به طور ساده ماستکتومی ، برداشتن کل پستان سرطانی یک بیمار در گیر سرطان سینه با استفاده از روش جراحی مناسب است.
انواع ماستکتومی
ماستکتومی ، یعنی برداشتن پستان، با توجه به ساختارهای آناتومیکی برداشته شده همراه با سینه، نام دارد. انواع ماستکتومی به شرح زیر است:
ماستکتومی ساده
ماستکتومی رادیکال
ماستکتومی رادیکال اصلاح شده
ماستکتومی پیشگیرانه
ماستکتومی دو طرفه (دوطرفه).
ماستکتومی سگمنتال
1- ماستکتومی ساده
برداشتن تنها سینه سرطانی بیمار مبتلا به سرطان سینه را « ماستکتومی ساده » میگویند .
2- ماستکتومی رادیکال
در ماستکتومی رادیکال ، بافت سرطانی سینه و کل پستان و همچنین دو ساختار ماهیچه ای واقع در قفسه سینه زیر سینه (عضله سینه ای بزرگ، عضله سینه ای مینور) و غدد لنفاوی در زیر بغل برداشته می شود.
3- ماستکتومی رادیکال اصلاح شده
برداشتن کل پستان سرطانی بیمار مبتلا به سرطان پستان و همچنین برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل را ” ماستکتومی رادیکال اصلاح شده ” می نامند. تفاوت با ماستکتومی رادیکال این است که عضلات دیواره قفسه سینه حفظ می شوند.
4- ماستکتومی پیشگیرانه
ماستکتومی پیشگیرانه یا به طور دقیق تر « ماستکتومی کاهش دهنده خطر »، برداشتن پستان قبل از تشخیص سرطان سینه در بیمار یا قبل از وقوع سرطان سینه است.
این یک روش جراحی است که قبل از بروز سرطان در افراد مبتلا به بیماری پستان که در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستند یا در افرادی که ژن ژنتیکی استعداد ابتلا به سرطان سینه را دارند انجام می شود. این یک جراحی است که هدف آن محافظت از بیمار در برابر ابتلا به سرطان سینه با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در فرد است.
5- ماستکتومی دو طرفه (دوطرفه)
6- ماستکتومی سگمنتال
برای سرطان سینه یا برخی ضایعات خوش خیم پستان، برداشتن قسمتی از پستان که بیماری یا سرطان سینه در آن قرار دارد، ماستکتومی سگمنتال نامیده می شود . همچنین به همان مفهوم جراحی حفظ پستان برای سرطان سینه استفاده می شود.
بیشتر بخوانید:بلفاروپلاستی –ابدومینوپلاستی –چرا چاقی باید درمان شود؟ – عمل اسلیو معده در تهران
جراحی ماستکتومی
جراحی ماستکتومی در چه مواردی انجام می شود؟
جراحی ماستکتومی باید برای همه بیمارانی که نمی توانند تحت عمل جراحی حفظ پستان برای سرطان سینه قرار گیرند یا برای بیماران سرطان سینه که می توانند تحت عمل جراحی حفظ پستان قرار گیرند اما به دلیل نیاز پزشکی نمی توانند رادیوتراپی دریافت کنند، انجام شود . به جز موارد زیر:
- اگر تومور از چند کانون در پستان شروع شده باشد،
- اگر سرطان سینه در سینه گسترده باشد،
- اگر اندازه سرطان سینه و اندازه سینه برای به جا گذاشتن سینه ای با ظاهر قابل قبول مناسب نیست.
- اگر بیمار سرطان سینه نمی خواهد پستان سرطانی اش حفظ شود،
- اگر بیمار پس از جراحی حفظ پستان نتواند رادیوتراپی دریافت کند، ماستکتومی انجام می شود و یک جراحی اضافی غدد لنفاوی زیر بغل متناسب با مرحله و شرایط بیمار انجام می شود.
- اگر بیماری که به دلیل سرطان پستان ماستکتومی شده است، یعنی تمام بافت پستان برداشته شده است، بخواهد پستان سمتی که ماستکتومی انجام شده بازسازی شود (ساخت سینه جدید به جای سینه برداشته شده)، تکنیک جراحی ماستکتومی .
بسته به روش بازسازی سینه که باید برای بیمار سرطان سینه و بیماری بیمار اعمال شود، می توان ماستکتومی محافظ پوست پستان یا ماستکتومی محافظ پوست پستان و پستان انجام داد.
با این پوست ویا نوک پستان محافظت شده، بسته به میل بیمار و شرایط بیماری، سینه با ایمپلنت سیلیکونی ( بازسازی ایمپلنت ) یا با استفاده از بافت خود بیمار (بازسازی اتولوگ) بازسازی می شود.
بازسازی بیمار در اولین عمل جراحی در صورت لزوم نتایج زیبایی بهتری به همراه خواهد داشت. با این حال، گزینههای بازسازی دیرهنگام (بازسازی سینه به جای پستان برداشته شده) برای بیمارانی که در اولین جراحی ماستکتومی شدهاند نیز وجود دارد.
جراحی ماستکتومی چقدر طول می کشد؟
جراحی ماستکتومی بسته به اینکه کدام روش ماستکتومی انتخاب شده و وضعیت سرطان سینه بیمار ممکن است 1 تا 3 ساعت طول بکشد.
جراحی غدد لنفاوی زیر بغل ( بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان، SLNB یا کالبد شکافی زیر بغل = برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل ) علاوه بر ماستکتومی به زمان جراحی اضافه خواهد شد. اگر بعد از ماستکتومی ( بازسازی سینه ) سینه بازسازی شود ، بر اساس روش انتخابی، زمان به این زمان جراحی اضافه می شود.
آیا ماستکتومی خطرناک است؟
جراحی ماستکتومی ، مانند همه روش های جراحی، خطرات مربوط به بیهوشی (نارکوز) و جراحی را به همراه دارد. بیماری های قبلی فرد (بیماری قلبی، ریوی، دیابت، فشار خون بالا و غیره) ممکن است خطرات جراحی را افزایش دهد.
عوارض بعد از ماستکتومی چیست؟
خونریزی، مشکلات ترمیم زخم، عفونت و … که در همه جراحی ها رایج است. عوارض بعد از ماستکتومی نیز ممکن است رخ دهد.
تجمع مایع ( سروما ) در ناحیه ای که سینه پس از ماستکتومی برداشته شده است یک عارضه شایع است. اگر حرکات بازو در سمت جراحی ماستکتومی در زمان مناسب انجام نشود یا اگر بیمار بازو را به صورت دلخواه عمل نکند، ممکن است شانه منجمد رخ دهد.
باز هم بسته به تکنیک جراحی یا وسعت تومور، آسیب عروقی یا عصبی ممکن است رخ دهد. بسته به تراکم و سطح برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل ، ممکن است تورم طولانی مدت (ادم لنفاوی) در بازو ایجاد شود.
چه مدت طول می کشد تا پس از ماستکتومی بهبود یابد؟
برای بیماران مبتلا به سرطان سینه که هیچ بیماری یا بیماری همراهی ندارند، جراحی ماستکتومی 20 روز تا 1 ماه طول می کشد تا بهبود یابد. بیماریهایی که اکسیژنرسانی بافت را مختل میکنند، مانند دیابت فردی، بیماریهای بافت همبند، بیماریهای عروقی که جریان خون زخم را مختل میکنند و بیماری انسدادی مزمن ریه ( COPD )، ممکن است بر زمان بهبود زخم تأثیر بگذارند.
مراقبت های بعد از جراحی ماستکتومی
پس از ماستکتومی برای سرطان سینه ، پانسمان های معمول، نظارت بر درن های قرار داده شده در ناحیه جراحی و تمرینات بازو مورد نیاز است. بیمار باید از نظر هرگونه تجمع مایع (سروم) که ممکن است در میدان عمل رخ دهد، تحت نظر باشد.
بیشتر بخوانید: جراحی مری – جراحی ریه – جراحی تیروئید – جراحی پستان –جراحی سینه
پروتز بعد از جراحی ماستکتومی
به جای برداشتن بافت پستان ( ماستکتومی ) به دلیل سرطان سینه، می توان جراحی را که ظاهر جدید سینه را با ایمپلنت سینه سیلیکونی (پروتز) ایجاد می کند در همان جلسه یا در اواخر دوره (پس از تکمیل تمام درمان های سرطان) برنامه ریزی کرد. بسته به خواسته و شرایط بیمار.
موفقیت زیبایی زمانی بیشتر است که پروتز بعد از ماستکتومی همزمان با ماستکتومی انجام شود. در این گروه بیماران، وضعیت روانی بیمار سرطان سینه نیز بهتر تحت تأثیر قرار می گیرد، زیرا بیمار از اولین عمل جراحی با یک سینه بازسازی شده خارج می شود.