جراحی پستان
جراحی سینه یک عمل جراحی است که برای درمان بیماری های خوش خیم یا بدخیم در پستان انجام می شود. در طی این روش، ممکن است تمام یا بخشی از بافت پستان برداشته شود. مداخله جراحی با استفاده از روش های مختلف بسته به محل، اندازه و درجه بدخیمی توده یا ضایعه انجام می شود.
محل دقیق توده یا ضایعه شناسایی شده در بافت پستان در طی جراحی پستان، معمولاً با استفاده از روش های تصویربرداری رادیولوژیک
تشخیص داده می شود. جراحی پستان رشتهای است که شامل رشتههای مختلف جراحی مانند جراحی عمومی، جراحی پلاستیک و جراحی انکولوژیک است.
جراحی سینه
سالانه حدود دو میلیون زن در جهان به سرطان سینه مبتلا می شوند. در ایران سرطان سینه یکی از سرطان های زنانه است که سالانه زندگی حدوداً 20 هزار زن را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری که در گذشته در یک زن از هر 12-14 زن دیده می شد، اکنون در یک زن از هر هشت زن دیده می شود. سرطان سینه، مانند بسیاری از انواع سرطان ها، زمانی که در مراحل اولیه تشخیص داده شود، یک بیماری قابل درمان است.
هدف از درمان سرطان، سینه تشخیص سرطان زمانی است که توده کوچکی در سینه فرد دیده شود قبل از اینکه از طریق خون و لنف پخش شود. درمان در این مرحله در بیماران کاملا امکان پذیر است. عمل جراحی سینه را اساساً میتوان بهعنوان برداشتن کل سینه، یعنی ماستکتومی یا برداشتن بخشی از سینه، یعنی لامپکتومی توصیف کرد.
جراحی سینه و غدد درون ریز
جراحی پستان “سرطان سینه با افزایش فراوانی هر ساله در کشور ما مطرح می شود و شایع ترین نوع سرطان در زنان است. بر اساس آخرین داده های وزارت بهداشت، تقریبا 25 درصد سرطان های مشاهده شده در زنان را پستان تشکیل می دهد. سرطان علیرغم افزایش فراوانی سرطان سینه، موفقیت درمان زودهنگام سرطان سینه به لطف برنامه های غربالگری و رویکردهای درمانی کنونی در حال افزایش است.
همچنین در رویکردهای درمانی فعلی، فردی کردن درمان با توجه به بیماری و فرد ضروری است. هدف، رویکرد چند رشته ای در تشخیص و درمان سرطان پستان که در آن بسیاری از شاخه ها با هم تصمیم می گیرند و به درمان کمک می کنند، امروزه بر اهمیت آن افزوده شده است.
برای اینکه جراحی حفظ پستان انجام شود، نباید بیش از یک تومور کانونی در پستان وجود داشته باشد. ارزیابی رادیولوژیکی بهینه این وضعیت در تصمیم گیری جراحی بسیار مهم است.در بین روش های درمانی کنونی، درمان حفظ پستان ارجح ترین روش جراحی است. انتخاب جراحی سرطان پستان با ارزیابی عواملی مانند مرحله بیماری، ویژگیهای بیولوژیکی تومور، سن بیمار و وجود بیماریهای همراه انجام میشود.
امروزه جراحی حفظ پستان که با برداشتن بافت سرطانی و مقدار کمی از بافت سالم سینه اطراف آن انجام میشود، رایجترین روش مورد استفاده است. افزودن درمان رادیوتراپی به جراحی حفظ پستان، میزان موفقیت درمان مشابه برداشتن کل پستان را دارد. استفاده از این دو درمان با هم و انتخاب بیمار مناسب با رویکردی چند رشته ای امکان پذیر است.
با جراحی حفظ پستان، هم ظاهر فیزیکی حفظ می شود و هم از افسردگی روانی ناشی از سرطان جلوگیری می شود.بیمارانی که متاستاز اندام دوردست ندارند اما بیش از یک متاستاز غدد لنفاوی در زیر بغل دارند، سرطان پستان پیشرفته موضعی نامیده می شوند. رویکرد درمانی فعلی در این نوع سرطان پستان، ابتدا سرکوب تومور با انجام شیمی درمانی (شیمی درمانی نئوادجوانت) و سپس اعمال گزینه های درمانی جراحی است. به همین ترتیب، در بیمارانی که جراحی حفظ پستان امکان پذیر نیست و تومورهایی بزرگتر از بافت پستان دارند، می توان از شیمی درمانی قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور و انجام عمل جراحی حفظ پستان استفاده کرد. انتخاب بیمار برای این گزینه های درمانی تنها با رویکرد چند رشته ای امکان پذیر است.
رادیوتراپی طولانی مدت با درمان یکباره در حین جراحی جایگزین می شود.امروزه رادیوتراپی حین عمل جراحی که در حین جراحی حفظ پستان اعمال می شود جایگزین رادیوتراپی طولانی مدت پس از شیمی درمانی می شود. با این رویکرد عوارض جانبی رادیوتراپی کاهش می یابد و به جای درمان طولانی و پرهزینه رادیوتراپی می توان در مدت زمان کوتاهی در حین جراحی به نتیجه رسید. انتخاب بیمار برای این نوع درمان تنها با همکاری یک انکولوژیست پرتودرمانی و یک جراح پستان انجام می شود.
جراحی سینه چیست؟
جراحی های سرطان سینه که در سال های اخیر فراوان شده است، جراحی سینه نامیده می شود. جراحی سینه توسط جراحان عمومی متخصص در این زمینه انجام می شود.
در بخش جراحی سینه چه کارهایی انجام می شود؟
در بخش جراحی سینه، جراحی انکوپلاستیک یعنی جراحی سرطان سینه و درمان بیماری های جراحی سینه انجام می شود. سرطان سینه توسط جراحان عمومی قابل درمان است. در موارد ابتلا به سرطان پستان در مراحل اولیه، بدون از دست دادن پستان، می توان با تکنیک های پیشرفته گسترش آن را از قبل تشخیص داد، اقدامات احتیاطی را انجام داد و به طور مستقیم تومور را مداخله کرد.
جراحی حفظ پستان
برداشتن یک توده کوچک و منفرد در سینه است. یکپارچگی سینه با برداشتن توده کوچک از طریق یک برش ناچیز حفظ می شود.
جراحی ماستکتومی:
این جراحی تخلیه کامل سینه درگیر توده سرطان است. جراحی ماستکتومی به معنای تخلیه کل پستان در بیماران مبتلا به سرطان پستان پیشرفته یا خوش خیم در صورت تمایل است. ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان روشی است که می تواند برای زنان مبتلا به تومور در مراحل اولیه سینه که علائم سرطان در نزدیکی نوک پستان را نشان نمی دهد، انجام شود. بافت پستان برداشته می شود، اما پوست و نوک سینه باقی می ماند. سیلیکون در سینه قرار می گیرد.
ماستکتومی دوبل:
این روش ترجیحی برای جراحی پیشگیری از سرطان سینه است. یعنی تخلیه کامل داخل هر دو سینه با جراحی.
ماستکتومی رادیکال:
این عمل جراحی است که در آن تمام بافت سینه، عضلات زیر سینه و غدد لنفاوی زیر بغل برداشته می شود.
بیشتر بخوانید: هزینه عمل مینی بای پس – ممنوعات بعد از عمل اسلیو – جراحی مینی بای پس معده – هزینه عمل اسلیو معده
ماستکتومی رادیکال اصلاح شده:
این یک جراحی است که در آن تمام بافت سینه و غدد لنفاوی زیر بغل برداشته می شود، اما عضلات قفسه سینه باقی می مانند.
جراحی سینه بدون اسکار
اینها جراحی هایی هستند که با حرکت بر اساس خطوط سینه انجام می شوند. به این معنی است که جراحی سرطان سینه با کمترین جای زخم با ورود از ناحیه چین سینه یا زیر بغل به روش آندوسکوپی انجام می شود. توسط جراحان سینه اعمال می شود.
جراحی انکوپلاستیک سینه:
در طی جراحی سرطان سینه، بافت های سالم را می توان همراه با بافت سرطانی برداشت. اما این باعث تغییر شکل در سینه می شود. سینه با استفاده از تکنیک های جراحی پلاستیک برای بازیابی یکپارچگی سینه بازسازی می شود. به این ترتیب یکپارچگی سینه بیماران حفظ شده و نتایج زیبایی مثبت حاصل می شود.
قبل از جراحی پستان، وضعیت بیمار با شورایی که شامل جراح عمومی، جراح پلاستیک، انکولوژیست، رادیولوژیست، آسیب شناس، متخصص پزشکی هسته ای و رادیو انکولوژیست است، مطرح می شود. درمان سرطان سینه به روشی چند رشته ای اعمال می شود. با همکاری این پزشکان، بهترین درمان های جراحی و دارویی برای سرطان سینه تعیین می شود.
جراحی غدد لنفاوی
برای تعیین اینکه آیا سرطان سینه به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش یافته است، یک یا چند غدد لنفاوی برداشته شده و زیر میکروسکوپ بررسی میشوند. این معاینه برای مرحله بندی سرطان و تعیین روش و نتایج درمان مهم است. اگر سلول های سرطانی در غدد لنفاوی یافت شوند، احتمال زیادی وجود دارد که سرطان از طریق جریان خون به سایر قسمت های بدن گسترش یافته باشد. وجود سلول های سرطانی در غدد لنفاوی زیر بازو نقش مهمی در تصمیم گیری در مورد نوع درمان پس از جراحی، در صورت لزوم، ایفا می کند.
علامت گذاری سیم
علامت گذاری سیم در همان روز جراحی سینه انجام می شود. ابتدا بی حسی موضعی بر روی بیمار اعمال می شود و سوزن علامت گذاری با سیم نازک تحت هدایت تصویربرداری به ناحیه مشکوک فرستاده می شود. پس از آن، سوزن خارج می شود. قسمتی از سیم داخل سینه و قسمت دیگر خارج از سینه باقی می ماند. در حالی که این روش در بخش رادیولوژی انجام می شود. در آنجا بیمار را به اتاق عمل می برند. در طول جراحی، جراح سینه و غدد، سیم را پیدا کرده و بافت سرطانی اطراف آن را برمی دارد.
از آنجایی که روش سیم دارای معایبی است، روش های علامت گذاری جایگزین تعریف شده است. بیشترین استفاده از این روش ها روش های (محلی سازی ضایعات پنهان با هدایت رادیویی) و (محلی سازی رادیو هدایت شده بذر) با استفاده از مواد رادیواکتیو است. مشاهده شده است که علامت گذاری با مواد رادیواکتیو مزایای زیادی نسبت به روش سیم دارد. این مزایا شامل توانایی ایجاد برش روی توده، علامت گذاری روز قبل از جراحی، خطر کمتر جراحی دوم و روش راحت تر برای بیماران و پزشکان است. با این حال، از آنجایی که مواد رادیواکتیو در این روشها استفاده میشود، وزارت پزشکی هستهای مورد نیاز است.همچنین سایر روش های دیگر نیز برای این کار وجود دارد.
کدام پزشک جراحی سینه را انجام می دهد؟
عمل جراحی سینه توسط جراحان عمومی که بیماری های سینه و سرطان سینه را نیز درمان می کنند انجام می شود. هنگامی که علائمی مانند توده سینه، بزرگ شدن یک طرف، بدشکلی، ترشح یا فرورفتگی در نوک پستان مشاهده شد، می توان به جراحان عمومی متخصص در زمینه سلامت پستان و با تجربه زیاد در این زمینه مراجعه کرد.
بیشتر بخوانید:بهترین سن برای عمل بلفاروپلاستی –مزایا و معایب ابدومینوپلاستی – بهترین دکتر جراح شکم و پهلو –هزینه عمل ابدو در تهران
جراح سینه کیست؟
متخصصان جراحی عمومی که فعالیت روزانه آنها بیشتر شامل تشخیص و درمان بیماری های خوش خیم سینه و سرطان سینه می شود، جراح سینه نامیده می شوند.
درمان سرطان سینه نیازمند رویکرد چند رشته ای است. بسیاری از جراحان سینه با یک تیم چند رشته ای کار می کنند. مطالعات نشان داده است که درمان سرطان سینه، زمانی که توسط پزشکان متخصص در رشته خود انجام شود، تأثیر بسزایی در روند بیماری دارد.